Mutacje w obrębie zdrowych komórek, prowadzące do rozwoju chorób nowotworowych, mają wiele przyczyn. Dużą rolę odgrywają indywidualne predyspozycje organizmu – badania naukowe potwierdzają, że zachorowaniu na niektóre grupy nowotworów sprzyjają czynniki genetyczne. Nie są one jednak decydujące. Ryzyko rozwoju chorób onkologicznych można zminimalizować, eliminując czynniki rakotwórcze. Poznaj zatem najgroźniejsze z nich.
Źle zbilansowana dieta
Przyczyn wielu chorób onkologicznych należy upatrywać w źle zbilansowanej diecie, bogatej w tłuszcze i cukry proste, a pozbawionej wartościowych źródeł białka, błonnika, witamin i minerałów. Słodycze, słone przekąski i żywność wysoko przetworzona sprzyjają rozwojowi otyłości oraz powstaniu wielu rodzajów nowotworów. Prym wśród nich wiedzie rak jelita grubego, żołądka oraz przełyku. W ich leczeniu – obok metod chirurgicznych i chemioterapii – istotną rolę odgrywa zmiana nawyków żywieniowych i żywienie kliniczne. Więcej na jego temat przeczytasz na stronie zywieniemaznaczenie.pl.
Niewłaściwy styl życia
W chorobie nowotworowej warto sięgać po Supportan DRINK czy inne wysokoenergetyczne preparaty. Choć żywność medyczna może podnieść komfort życia pacjenta, nie wystarczy, aby zwalczyć raka. Dlatego najlepiej uniknąć choroby i wyniszczającej terapii, dbając o zdrowy styl życia. Brak ruchu i używki stanowią jeden z najważniejszych czynników rozwoju schorzeń onkologicznych. Palenie tytoniu jest główną przyczyną raka płuc oraz krtani, nadużywanie trunków zwiększa ryzyko raka wątroby, a brak aktywności fizycznej sprzyja rozwojowi całej gamy chorób: począwszy od raka piersi, a skończywszy na nowotworach przewodu pokarmowego.
Ekspozycja na promienie UV
W ramach profilaktyki nowotworów warto wdrożyć racjonalną dietę i poznać 5 zalet spożywania produktów bogatych w antyoksydanty. Ale należy też zrezygnować z niezdrowego wylegiwania się na słońcu czy wizyt w solarium. Badania naukowe potwierdzają, że nadmierna ekspozycja na promienie ultrafioletowe znacznie zwiększa ryzyko rozwoju nowotworów skóry, a szczególnie groźnego czerniaka. Jest ono wyjątkowo wysokie w przypadku osób o jasnej karnacji i z dużą ilością znamion barwnikowych, na podłożu których często rozwijają się komórki rakowe.
Zakażenie chorobotwórczymi drobnoustrojami
Kolejnym czynnikiem przyczyniającym się do rozwoju chorób nowotworowych są niektóre patogeny, zwłaszcza wirusy i bakterie. Wirus HPV jest ściśle związany z nowotworami szyjki macicy, natomiast wirusy zapalenia wątroby typu B i C zwiększają ryzyko raka w obrębie miąższu tego narządu. Mimo coraz skuteczniejszych leków przeciwretrowirusowych na zachorowanie na nowotwory są szczególnie narażeni nosiciele wirusa HIV. Z kolei spośród bakterii najgroźniejszym czynnikiem rakotwórczym wydaje się helicobacter pylori, odpowiedzialna za powstawanie wrzodów żołądka, a na ich podłożu – zmian rakowych.
Kontakt z substancjami toksycznymi
Nie bez znaczenia dla rozwoju chorób onkologicznych jest też kontakt z substancjami toksycznymi. Dotyczy on przede wszystkim osób narażonych na nie w środowisku zawodowym. Do najgroźniejszych należą metale ciężkie (kadm, arsen, chrom, ołów czy rtęć), stosowane w rolnictwie i ogrodnictwie pestycydy oraz azbest – do niedawna powszechnie wykorzystywany w różnych gałęziach przemysłu oraz branży budowlanej.
Artykuł partnera.