Tort z mrożonymi wiśniami

Tort czekoladowy to doskonały deser na wyjątkowe okazje. Jeśli jednak żadne urodziny czy imieniny się nie zbliżają, a ty masz ochotę na coś słodkiego, możesz przygotować pyszny tort z mrożonymi wiśniami bez większego wysiłku. Podpowiemy ci jak.

Tort z mrożonymi wiśniami – bez biszkoptu się nie obejdzie

Idealny tort czekoladowy z wiśniami musi składać się z doskonałego, wilgotnego i esencjonalnego biszkoptu. Wykonanie go może wydawać ci się trudne, choć wcale tak nie jest. Potrzebujesz zaledwie kilku składników oraz odrobiny cierpliwości. Pamiętaj, że przy pieczeniu biszkoptu zabronione jest częste otwieranie piekarnika – to może skutkować opadnięciem ciasta. Jakie składniki będą niezbędne do zrobienia biszkoptu czekoladowego?

  • Szklanka mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ziemniaczanej
  • 7 jajek
  • 1/3 szklanki kakao
  • Szklanka drobnego cukru

I to wszystko. Prawdopodobnie masz te składniki w swoim domu. Rozpocznij przygotowywanie masy na biszkopt od oddzielenia białek od żółtek jaj. Białka zacznij ubijać na sztywną masę, a gdy będą już prawie gotowe, zacznij powoli dodawać cukier. Następnie nadal ubijając dodawaj żółtka. W oddzielnej misce zmieszaj wszystkie suche składniki, a następnie dodaj je do miski z masą jajeczną. Ciągle mieszaj, by mąka i jajka dobrze się ze sobą połączyły. Teraz wystarczy już tylko przygotować tortownicę, wyłożyć ją papierem do pieczenia i wlać do niej gotową masę. Piecz biszkopt w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut, do suchego patyczka. Uwaga – jeśli chcesz przygotować ciasto z białą czekoladą i wiśniami, możesz zrezygnować z kakao. Zamiast niego użyj wanilii w ekstrakcie.

Nadzienie z mrożonych wiśni

Biszkopt czekoladowy doskonale smakuje z wiśniami, które są kwaskowate i soczyste. Połącz 300 gramów mrożonych wiśni (przepołowionych) ze słoiczkiem konfitur wiśniowych, a następnie pokrój biszkopt na trzy części. Każdą z nich przełóż otrzymaną masą. Teraz musisz zrobić jeszcze tylko krem czekoladowy do udekorowania tortu. Potrzebujesz:

  • 500 gramów mascarpone
  • 500 mililitrów kremówki
  • Dwóch tabliczek gorzkiej czekolady
  • 1/3 szklanki cukru pudru

Czekoladę roztop w kąpieli wodnej i dodaj do niej serek mascarpone. Ubij kremówkę z cukrem na sztywno, a następnie połącz obie masy. Gotowym musem posmaruj górę tortu z wiśniami.

Torcik jest już gotowy. Możesz przygotować go na urodziny lub święta bądź też zajadać go bez okazji. Nie oceniamy – sami zrobilibyśmy to samo!