Ile kalorii ma banan?

Banan to pyszny i zdrowy owoc, jednak dietetycy uważają go za jeden z najbardziej kalorycznych. Ile kalorii ma banan? Kobiety, które przestrzegają prawidłowego odżywiania i monitorują swoją sylwetkę, często są zainteresowane tym, czy można włączyć do swojej diety ten słodki owoc. Ilość kalorii jest uzależniona od wielu czynników. Jakich? Waga oraz wielkość owocu, odmiana a także stopień dojrzałości.Ten wyjątkowy owoc można spożywać na surowo, dodawać do koktajli, sałatek, kanapek lub stosować, jako dodatek do domowych wypieków.

Ile kalorii ma banan?

Ludzie są przyzwyczajeni do zwykłych bananów z Ekwadoru, które znajdują się na półkach supermarketów. Jednak niewiele osób myśli o istnieniu innych odmian. Tak, więc czasami można znaleźć w sprzedaży mini-banany. Owoce te sprzedawane są w dużych kiściach. Główną różnicą jest niższa zawartość kalorii. W 100 gramach mini bananów występuje do 80-90 kcal, natomiast w miąższu zwykłego banana od 95-100 kcal.

Platano to rzadki zielony banan o niskiej zawartości cukru i kwaśnym smaku. Wartość energetyczna takiego owocu to tylko 60 kcal na sztukę. Ale dojrzałe odmiany deserowe z bardzo słodkim miąższem i przyjemnym aromatem mają najniższą zawartość kalorii. Powodem jest to, że te owoce zawierają minimum skrobi.

W jednym owocu bez skórki zawartość kalorii będzie inna. Miąższ niedojrzałego banana zawiera około 120 kcal, dojrzały to 90 kcal. Aby poprawnie obliczyć zawartość kalorii, trzeba znać wagę przeciętnego banana bez skórki. A to około 150 gr. Przeciętny nieobrany owoc waży 200 gramów. Oznacza to, że skórka zajmuje ¼ całkowitej wagi. Zwykle w sklepach kupowana jest cała masa owoców. 5 sztuk to około 1 kg.

Skład i kaloryczność banana

Jeden obrany owoc zawiera następujące składniki odżywcze:

  • Białka – 1,1-1,5 g
  • Tłuszcze – 0,3-0,5 g
  • Węglowodany – 21-23 gr.
  • Magnez – 31,9 mg
  • Fosfor – 26 mg
  • Potas – 422 mg
  • Witamina C – 10,3 mg
  • Prebiotyki. Dobroczynne bakterie mają pozytywny wpływ na trawienie.

Ponadto miazga bananowa zawiera witaminy i błonnik. Dlatego regularnie spożywane owoce wpływają pozytywnie na cały organizm i zapobiegają depresji. Banany są szczególnie bogate w witaminy z grupy B, kwas askorbinowy, potas i magnez. Naukowcy uważają dojrzałe owoce z ciemnymi plamami na skórce za najbardziej przydatne dla organizmu. Jak już wspomniano, zawartość kalorii w świeżych bananach zależy od odmiany i stopnia dojrzałości. Zwykle w sklepach sprzedaje się deserowe odmiany bananów, które są małe i mają średnią wagę do 200 gramów. Najniższą kaloryczność mają dojrzałe banany deserowe o bardzo słodkim miąższu i przyjemnym zapachu.

Banany zawsze zawierają skrobię. Ale procent tej substancji może się różnić.Tak, więc niedojrzałe zielone owoce są bogate w odporną skrobię. Ta ostatnia nie jest trawiona w jelicie cienkim, ale ulega fermentacji w jelicie grubym. Z tego powodu niedojrzałe owoce często prowadzą do zwiększonej produkcji gazu. Dojrzałe banany zawierają łatwo przyswajalną skrobię. W ludzkim organizmie taka substancja zamienia się w cukier i jest szybko trawiona. Dlatego dojrzałe owoce mają słodszy smak niż zielone.

Czy podczas diety dozwolone są banany?

Wielu dietetyków interesuje tylko to, ile kalorii zawiera banan. Jednocześnie zapominają o przyjemnych efektach z jedzenia owocu.Tak, więc banany mają następujące korzystne właściwości:

  • Zmniejszają obrzęk
  • Zapewniają długie uczucie sytości
  • Dostarczają organizmowi użyteczną energię, zwiększając wydajność
  • Delikatnie oczyszczają organizm z toksyn
  • Stymulują ruchliwość jelit, zapobiegając zaparciom
  • Promują produkcję serotoniny, hormonu szczęścia
  • Normalizują metabolizm.

Dlatego osoba odchudzająca się może z powodzeniem włączyć 1-2 banany do codziennej diety. Włóknisty owoc świetnie wypełnia żołądek, zapewniając uczucie sytości i zapobiegając dalszemu podjadaniu. W swojej pracy obserwowałam pacjentów, którzy zamrażają banana i jedzą zamiast lodów, używają go do wypieków, aby zmniejszyć kalorie i jako przekąskę. Piękno żółtych owoców polega na tym, że są dostępne przez cały rok, doskonale dojrzewają i przechowują się oraz są wygodne do zabrania ze sobą.

Czy można jeść banany po treningu?

Eksperci uważają, że banany można i należy jeść po wysiłku. Owoce te uzupełniają glikogen mięśniowy i przyspieszają naprawę uszkodzonych miofibryli. Ponadto owoce zawierają potas i magnez. Te makroskładniki odżywcze są bardzo korzystne dla uzupełniania energii i zapobiegania skurczom mięśni po intensywnym wysiłku.

Czy można jeść banany w nocy podczas utraty wagi?

Dietetyk może zezwolić lub zabronić jedzenia bananów w nocy podczas utraty wagi. Przed konsultacją specjalista bierze pod uwagę indywidualne cechy organizmu, aktualne choroby, nawyki. W większości przypadków jedzenie bananów w nocy jest niepożądane. Po południu metabolizm zwalnia, co prowadzi do przyrostu masy ciała po spożyciu pokarmów węglowodanowych. W ten sposób banany można włączyć do diety nawet podczas utraty wagi. Ale ważne jest, aby wziąć pod uwagę zawartość kalorii w różnych odmianach i nie nadużywać produktu.