Osad z wody na napojach – co oznacza? Czy picie takiej wody jest bezpieczne?

Bardzo często czy to przy nalewaniu wody z butelki czy nawet napoju na bazie wody można zauważyć charakterystyczny białawy osad. Czy oznacza on, że woda nie nadaje się do picia i nie należy po nią sięgać, bo można narazić się na przykre konsekwencje żołądkowe? A może wręcz przeciwnie picie takiej wody jest ultra zdrowe? Gdzie leży prawda? Czy picie wody i napojów z osadem jest bezpieczne?

O właściwościach wody zdań kilka

„Woda jest życiodajną siłą”, „bez wody nie ma życia” – takie jakże trafne hasła można usłyszeć bardzo często. Co jednak wiemy o właściwościach wody i dlaczego jest niezbędna dla naszych organizmów? Oczywiście jak zapewne wiecie organizm ludzki w 90% składa się z wody. Doprecyzowując taka ilość wody znajduje się w naszej krwi i gdy jest jej za mało nasze ciśnienie spada. Woda jest zatem potrzebna, aby zachować prawidłowe tempo krążenia. Skoro już wiemy, dlaczego woda jest nam potrzebna, to warto przyjrzeć się jej właściwościom. Prawda jest taka, że organizm potrzebuje nie tylko samej wody, ale i substancji w niej rozpuszczonych. Składników wody może być nawet 70, ale znaczenie ma 10. Wśród nich należy wymienić: magnez, wapń, wodorowęglany, chlorki, sód, siarczany, fluorki, jodki, żelazo, dwutlenek węgla.

Czy woda z osadem jest szkodliwa dla zdrowia?

Skąd bierze się osad w wodzie? Właśnie z rzeczonych pierwiastków, a dokładnie magnezu i wapnia. O ile są one szkodliwe dla naszych sprzętów, np. pralek czy zmywarek, tak nie można tego samego powiedzieć o naszym organizmie. Szacuje się, że przeciętna osoba zaspokaja zapotrzebowanie na te dwa niezwykle ważne pierwiastki zaledwie w 2/3. Zatem pozostaje 1/3 niedoborów. Te można uzupełnić pijąc twardą wodę. Twarda woda to właśnie woda z osadem w białym kolorze. Co istotne osad wytrąca się nawet po przegotowaniu wody. Dlaczego tak się dzieje? Ma to związek z przekształcaniem się woodorowęglanów wapnia i magnezu podczas gotowania w węglany. Właśnie one osadzają się na ściankach naczyń w postaci białego osadu, który potocznie zwany jest kamieniem. Spożywanie twardej wody może mieć korzystny wpływ na układ krwionośny i zapobiegać zawałom. Magnez bierze udział w ponad 300 procesach biochemicznych zachodzących w organizmie. Dzięki niemu może prawidłowo funkcjonować układ immunologiczny, a także nerwowo-mięśniowy. Prawidłowy poziom magnezu i wapnia wpływa na ograniczenie ryzyka nowotworów, chorób naczyniowych, miażdżycy czy kamicy nerkowej. Spożycie wapnia w odpowiedniej ilości i postaci zjonizowanej zapobiega też osteoporozie i wpływa na prawidłową przemianę materii. Magnez zawarty w wodzie chroni przed skutkami zatruć metalami ciężkimi, a zwłaszcza związkami fluoru, rtęci i ołowiu. A co z osobami, które nie mają stwierdzonych niedoborów magnezu i wapnia w diecie? One mogą postawić na uzdatnianie wody, czyli pozbycie się owego osadu.

Kto powinien pić miękką wodę?

Trzeba wiedzieć, że woda nie może być całkowicie pozbawiona składników mineralnych, gdyż woda destylowana wypłukuje składniki odżywcze z organizmu. Trzeba tutaj zaznaczyć, że woda wodzie nierówna i niektóre mogą posiadać większą zawartość siarczanów, a inne wapnia i magnezu. Właściwie całkowicie miękka woda lepiej nadaje się jako woda użytkowa i woda do pielęgnacji ciała, gdyż twarda woda źle wpływa na stan skóry i włosów. Jednak biorąc pod uwagę kwestie jedynie spożycia, to twarda woda wygrywa w starciu z miękką ze względu na obecne pierwiastki, a także mniejsze stężenie sodu. Z tego powodu godząc potrzeby pielęgnacji i spożycia wody, należy wybrać złoty środek pomiędzy twardą i miękką wodą, zatem zająć się uzdatnianiem wody, a dokładnie jej zmiękczaniem.

Jak pozbyć się osadów z wody?

Uzdatnianie wody pozwala na pozbycie się osadów i wszelkich zanieczyszczeń. Dostępne są odżelaziacze wody i zmiękczacze do wody. Dzięki temu można uzyskać optymalne stężenie pierwiastków w wodzie. Dla węglanu wapnia wynosi ono 50-60 mg. Woda może być niezdatna do picia ze względu na zbyt dużą ilość chloru, amoniaku czy cząstek stałych. Poprawienie parametrów wody możliwe jest przez zastosowanie filtrów do wody i systemów ultrafiltracji wody.

Jeśli chodzi o napoje przejrzyste niczym woda, to wszelkie zanieczyszczenia są od razu widoczne. Z napojami barwionymi bywa różnie i w przypadku osadu warto zachować ostrożność. Zawsze można poprosić o zbadanie składu napoju, jeśli są obawy o to, że nie był odpowiednio zamknięty przed otwarciem. Jednak wtedy najprawdopodobniej może dojść do procesów związanych z fermentacją i niezdatność napoju będzie od razu wyczuwalna przez ostrą, winną woń.