Jakie są najskuteczniejsze domowe sposoby na zgagę? O tym, będzie się można dowiedzieć czytając poniższe informacje. Uczucie pieczenia w żołądku i klatce piersiowej, smak goryczy i kwasu w ustach, większość ludzi zna – zespół takich objawów nazywa się zgagą. Warto zastanowić się, czym jest to uczucie, co powoduje, jak szybko je usunąć i zapobiec nawrotom w przyszłości.
Co to jest zgaga?
Zgaga to połączenie bolesnych i nieprzyjemnych objawów zaburzeń w pracy przełyku. Najczęściej charakteryzuje się dyskomfortem i pieczeniem w okolicy żołądka lub nadbrzusza, kwaśnym posmakiem w ustach, zwiększonym ślinieniem, nudnościami i odbijaniem. Niekoniecznie wskazuje na przebieg choroby i może wystąpić nawet u zdrowej osoby z powodu przejadania się, picia alkoholu lub jedzenia tłustych, pikantnych potraw, a także fast foodów.
Jej wystąpienie jest spowodowane intensywną produkcją soku żołądkowego, gdy kwas przedostaje się bezpośrednio do przełyku lub jamy ustnej, po czym podrażnia błonę śluzową, wywołując nieprzyjemne objawy. Przyczyną tego może być czynnik zewnętrzny – nieprawidłowe odżywianie, lub wewnętrzny – osłabienie zwieraczy przełyku, które blokują dostęp do żołądka. Jeśli zgaga pojawia się na tle różnych chorób przewodu pokarmowego, na przykład zapalenia żołądka lub wrzodów, to jest to tylko objaw, który można niwelować za pomocą tabletek lub środków ludowych.
Jakie są przyczyny wystąpienia zgagi?
Zgaga może wystąpić, w przypadku:
- Przejadanie się lub spożywanie pokarmów zwiększających kwasowość: czekolady, kawy, alkoholu, ciast i ciastek.
- Spożywanie potraw trudnych do strawienia w żołądku – smażonych, tłustych i mięsnych.
- Zjedzenie obiadu mniej niż 2 godziny przed snem, co zakłóca normalną produkcję soku żołądkowego.
- Nadwaga, która jest przyczyną zwiększonego ciśnienia w jamie brzusznej i słabego napięcia zwieraczy.
- Intensywna aktywność fizyczna – po treningu często sok żołądkowy jest wyrzucany do przełyku.
- Ciąża – z powodu zmian poziomu hormonów (najczęściej w pierwszym trymestrze).
- Przyjmowanie leków, jako efekt uboczny.
Bardzo ważne jest zapobieganie zgadze i utrzymanie mikroflory jelitowej. Zadania te realizuje kompleks probiotyków, który utrzymuje równowagę naturalnej mikroflory jelitowej, która odpowiada za jakość odpowiedzi immunologicznej i harmonizację układu pokarmowego. Jeśli ktoś pilnie potrzebuje usunąć objawy zgagi w domu, może użyć węgiel aktywny, który wchłonie nadmiar kwasu. Używane są także, skorupki z gotowanych jaj kurzych ponieważ są alkaliczne. Należy je zmiażdżyć i zażywać pół łyżeczki trzy razy dziennie.
Jakie są domowe sposoby na zgagę?
- Herbatka ziołowa pomoże poczuć komfort i lekkość w żołądku: rumianek i babka lancetowata normalizują układ pokarmowy i przywracają mikroflorę jelitową. Ograniczają procesy fermentacyjne w żołądku, dobrze łagodzą podrażnione błony śluzowe. Wystarczy zalać 2 łyżki ziół szklanką wrzącej wody i naparzać pod przykryciem przez 30 minut. Pić pół szklanki 2-3 razy dziennie. Rumianek i koperek pomagają zmniejszyć produkcję wydzieliny żołądkowej, usuwając w ten sposób objawy pieczenia przełyku. W celu skutecznego leczenia wzdęć, nudności i ciężkiej zgagi wskazane jest stosowanie pachnących ziaren kopru w całości lub pokruszonych na proszek.
- Korzeń tataraku trzeba zmiażdżyć i połknąć szczyptę popijając dużą ilością wody. Można też po prostu przeżuć kawałek korzenia rośliny, a także wypić dużo płynu.
- Imbir jest skutecznym domowym sposobem na zgagę, napar z jego kłącza jest dobry na nudności, pieczenie w klatce piersiowej, bóle brzucha i uczucie ciężkości. Składniki kompozycji imbirowej pomagają normalizować wydzielanie enzymów w żołądku i jelitach. Posiekany korzeń imbiru – 1 łyżeczka, zalać szklanką przegotowanej wody. Po 24 godzinach odcedzić kompozycję i spożywać 3 łyżki do czasu ustąpienia objawów.
- Mięta pieprzowa – łyżeczkę suchych liści zalać szklanką wrzącej wody, schłodzić i pić małymi łykami.
Jak szybko pozbyć się zgagi w domu za pomocą wody mineralnej?
Woda mineralna jest prawdopodobnie najłatwiejszym i najtańszym sposobem na złagodzenie zgagi. Radzi sobie ze stanami zapalnymi, korzystnie wpływa na przewód pokarmowy i wątrobę, przywraca motorykę jelit, normalizuje równowagę wodno-solną. Idealnym pomocnikiem w walce z wysoką kwasowością jest woda wodorowęglanu sodu bez gazu w temperaturze pokojowej. Zaleca się pić ją w ilości jednej szklanki po obiedzie.
Suszone lub świeże pestki słonecznika, dyni, lnu, gryki
- Spożywać niewielką garść pestek słonecznika i dyni rano i wieczorem, jako środek zapobiegawczy.
- Nasiona lnu zmielić (100 g) w młynku do kawy i zalać szklanką wrzącej wody, a następnie popijać przed i po posiłku przez cały dzień.
- Gryka jest idealna do zwalczania objawów zgagi. Należy ją spożywać na sucho: niewielką ilość nasion dokładnie wypłukać, podprażyć na patelni, zmielić w młynku do kawy. Spożywać szczyptę pół godziny przed każdym posiłkiem.
Świeżo przygotowane naturalne soki, jako domowe sposoby na zgagę
Sok jabłkowy, ziemniaczany, marchewkowy, dobrze wpłyną na leczenie podrażnień przełyku. Cała szklanka naturalnego napoju może zmniejszyć objawy choroby, a regularna terapia sokami pomoże oczyścić organizm i pomoże przezwyciężyć wiele schorzeń przewodu pokarmowego.
- Świeżo wyciśnięty sok z bulw ziemniaka jest stosowany w leczeniu zgagi przełykowej. Codziennie rano wyciskać szklankę soku z bulw ziemniaka. Pić szklankę soku na pusty żołądek przez 10 dni. Po godzinie zjeść śniadanie.
- Sok z marchewki i jabłka to także doskonały środek na natychmiastową ulgę od zgagi. Wycisnąć sok z jabłek i marchwi (szklanka każdego składnika). Wymieszać napoje i wypić 2 szklanki rano na pusty żołądek.Ta procedura musi być przeprowadzana, przez co najmniej przez 30 dni. Leczenie sokiem pomoże przywrócić pracę żołądka i zlikwidować nieprzyjemne objawy pieczenia przełyku.