Pomidory w codziennej diecie – odmiany, wartości odżywcze i sprawdzone przepisy

Pomidory należą do wyjątkowo popularnych warzyw w Polsce. Jakie wartości odżywcze ma pomidor kcal, witaminy, minerały? W jaki sposób jego spożycie wpływa na zdrowie, czy warto jeść go regularnie? Sprawdź najważniejsze informacje o pomidorach, poznaj ich odmiany oraz różnorodne zastosowania i smaczne przepisy z pomidorami.

Czym właściwie jest pomidor – warzywem czy owocem?

Biorąc pod uwagę botanikę, pomidor to jagoda o mięsistej strukturze, z nasionami wewnątrz. Pomidor jest zatem owocem, ale nie do końca typowym, bo zawiera niewiele węglowodanów i wyjątkowo dużo wody. Z uwagi na zastosowanie, kulinarne połączenia oraz właściwości formalnie pomidory zaliczane są do warzyw. Także według Polskiej Klasyfikacji Wyrobów i Usług owoc pomidora kategoryzowany jest jako warzywo. Można zatem stwierdzić, że pomidor to warzywo i owoc jednocześnie.

Popularne oraz mniej znane odmiany pomidorów

W Polsce w powszechniej sprzedaży znajduje się kilka rodzajów pomidorów. Najpopularniejsze są pomidory popularnie określane jako kiściowe, malinowe, a także koktajlowe, choć w każdym przypadku mogą być to różne odmiany pomidorów. Oprócz nich z powodzeniem można nabyć pomidory żółte, zielone, a nawet czarne! Inne popularne, smaczne odmiany pomidorów to na przykład:

  • pomidory rzymskie, śliwkowe,
  • pomidory koktajlowe, cherry odmiana Koralik, Mirabell,
  • pomidory wielkoowocowe Gargamel,
  • pomidory paprykowe Piramide.

Każda z odmian pomidora może mieć inne właściwości – rozmiar, kolor, walory smakowe, wykorzystanie. Także sama roślina wydające owoce może posiadać inne cechy.

Jakie wartości odżywcze mają pomidory?

Świeży pomidor ma około 17-22 kcal na sto gramów, choć wartość ta może się nieznacznie wahać w zależności od odmiany pomidora oraz jego stopnia dojrzałości. Jeden pomidor waży zwykle 100-200 gramów. Ilość kalorii przypadających na 100 g w przetworach pomidorowych, nawet tych bez dodatków może być natomiast znacznie wyższa, na przykład czysty przecier pomidorowy to około 38-40 kcal, a ketchup – nawet 120 kcal. Pomidory oraz ich przetwory dostarczają także szeregu innych cennych składników takich jak:

  • potas – 237 mg,
  • wapń – 10 mg,
  • magnez – 8 mg,
  • sód – 5 mg,
  • witamina C – 17,8 mg,
  • błonnik – 1,2 g,
  • białko – 0,9 g,
  • tłuszcze – 0,2 g,
  • węglowodany – 3,9 g, w tym cukry 2,6 g,
  • witaminy z grupy B, PP,
  • witamina K.

W ich składzie znajduje się także ważny antyoksydant, barwnik o nazwie likopen oraz kilka innych substancji w śladowych ilościach.

Wpływ pomidorów na zdrowie

Pomidory są niskokaloryczne i bogate w niezbędne składniki odżywcze. Dostarczają także silnych antyoksydantów, wyjątkowo istotnych w utrzymaniu organizmu w zdrowiu. Regularne spożywanie pomidorów pomaga w dostarczaniu niezbędnego do funkcjonowania potasu. W sezonie warto jeść pomidory świeże, zaś poza nim – przetworzone, gdyż zawierają znacznie więcej cennego likopenu, uwalnianego w trakcie obróbki termicznej.

Jakie produkty mogą zawierać pomidory?

Pomidory są szeroko wykorzystywane w branży spożywczej, także ze względu na bycie źródłem smaku umami. Pomidor to przede wszystkim składnik sosów, ketchupu, przypraw oraz gotowych dań. Soki, zupy, różnorodne potrawy – wszystkie mogą bazować na pomidorach. Co ważne podkreślenia, najczęściej przetworzone pomidory zawierają więcej cennych składników odżywczych – likopenu niż świeże warzywa. Jednak kupując gotowe produkty z pomidorami, należy uważać na inne składniki, które mogą nadawać wyrobom niepożądanych właściwości.

Smaczne dania z pomidorem w roli głównej

Niemal każdy rodzaj pomidora przeznaczonego do spożycia może być wykorzystany w różnorodnych daniach. Pomidor stanowi bazę, dodatek, jeden z kilku głównych składników, głównie ze względu na smak i niewielką ilość kcal. Surowy albo poddany obróbce cieplnej – gotowany, smażony, duszony, w całości, częściach lub w formie pulpy, soku świetnie podkreśla inne smaki. Proste i smaczne dania lub ich baza z pomidorami to na przykład:

  • plastry pomidorów z mozzarellą, bazylią oraz pesto – świeża przystawka o włoskim rodowodzie,
  • letnia sałatka z pomidorów, ogórków małosolnych, szczypiorku doprawiona oliwą i świeżo mielonym pieprzem,
  • bazowy sos pomidorowy z oliwą, czosnkiem i ziołami prowansalskimi – idealny z makaronem, na pizzy, z serami i innymi dodatkami,
  • aromatyczna zupa pomidorowa z kulkami mozzarelli oraz zielonym pesto – doskonała na ciepło, ale także jako chłodnik z dodatkami.

Pomidory w każdej postaci świetnie łączą się z różnego rodzaju pieczywem, zarówno świeżym, jak i w postaci grzanek. Warto jakąś formę pomidorów uwzględniać w codziennych posiłkach z uwagi na ich cenne właściwości odżywcze oraz niską kaloryczność.

Artykuł przygotowany we współpracy z serwisem https://Esencjalnie.pl